Apána mudra: fogyás, méregtelenítés, elengedés

2023.01.02

A mudra szanszkrit szó, melynek jelentése: pecsét, jel, szimbólum, szimbolikus gesztus. Ujj -jógának is nevezhetjük, mely 5000 éve született a hindu jógarendszerek módszereként. A keleti kultúrában, vallásos gyakorlatban gyakran találkozhatunk kézgesztusokkal.

Bizonyított tény, hogy a kéz és a láb ujjai jóval nagyobb területtel vannak összeköttetésben az agyunkkal , mint a test többi szerve.

Kéztartásaink közvetlen kapcsolatban vannak az idegekkel és finom kapcsolatot hoznak létre az agy ösztönös vegetatív reflexeivel. A belső energia egyensúlyba kerül és változást idéz elő az érzékszervekben, mirigyekben és az inakban.

Általában légzőgyakorlatokkal együtt használjuk a mudrákat, de lehet önmagában meditáció során vagy meditáció előtt.

Apána mudra: Az elengedés mudrája

Ezzel a mudrával segítünk minden testi és lelki elengedést, kiválasztást, méregtelenítést.

Az apána területe a testen belül az alhas, a medence és a lábak.

 • eltávolítja a salak- és a méreganyagokat a testből
 • gyógyítja a vizelet problémákat is, segítheti a vesekő, epekő távozását
 • székrekedés esetén hatásos
 • megszünteti a puffadást
 • aranyér gyógyítására is használható
 • Csak a terhesség utolsó napjaiban alkalmazható. Ekkor könnyíti a szülést, egyébként tilos várandósság alatt(vetélést okozhat)

  Helyezkedj el kényelmes ülésben (törökülésben, gyémánt ülésben, lótusz ülésben, de akár széken ülve is), az ujjbegyeket pedig lágyan érintsd össze, nem kell erőteljesen nyomni.

  Zárd ki a külvilágot és vegyél legalább 12 lassú lélegzetet és figyeld meg a prána(levegő) áramlását. Érezd, ahogy áramlik a levegő és gyengéden energetizál.

  Amennyiben úgy érzed erőfeszítésbe kerül tartani a mudrát, bontsd a kéztartást, semmiképp ne erőltesd azt. A nap bármely szakaszában végezhető 1-2 alkalommal.

  Felhasznált irodalom: Késmárki László: Önfejlesztő kéztartások