Étolaj helyett

2021.07.17

Vizen dinsztelni a hagymát? Igen! Egyszerű, egészséges, olcsó. A hagyma vízen történő megdinsztelésével még édesebbé is válik a hagyma íze. Amikor már forró a víz, tedd bele az apróra vágott hagymát és párold magas hőfokon. Kipróbálhatod még borban vagy zöldséglében is.

Miért ajánlom, hogy került az étolajat főzés során?

Az étolaj egészségre ártalmas hatásairól egyre több információ lát napvilágot. Tele van omega 6-tal, ami a szervezetünknek rendkívül ártalmas, gyulladásnövelő hatású. Gondolj bele, te hányszor nyúlsz egy héten az étolajos flakonért? Van olyan ismerősöd, családtagod, aki cukorbetegséggel, magas vérnyomással, vagy szív és érrendszeri problémákkal küzd? Mivel sütnek, hogyan étkeznek? Milyen az omega 6 :3 arány a szervezetükben?

Az étolaj egészségkárosító hatásai:

  • Sütés során az étolaj szerkezete megváltozik, transzzsírokká alakul, ami különösen egészségtelen.
  • Hosszabb sütés során olyan bomlástermékek alakulnak ki, melyek rákkeltő hatásúak
  • Ahhoz, hogy 20%-kal több olajat nyerjenek ki, oldószerként használják a hexánt, ami egy kőolajszármazék!
  • Extrém módon környezetkárosító (egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet)

Éppen ezért iktasd ki az étolaj használatát vagy igyekezz minimálisra csökkenteni, hogy ne alakuljon ki gyulladás, mely később komolyabb megbetegedést okozhat. Már ezzel rendkívül sokat tettél az egészségedért.

És ne feledd kipróbálni a vízzel történő dinsztelést a következő főzésednél.