Rostok szerepe a gyulladáscsökkentésben

2021.07.08

Szerencsére ma már egye több helyen olvashatsz az agy-bél tengelyről, hiszen mára már bizonyított tényt, hogy a bél és az agy illetve a bél és az immunrendszer kommunikálnak egymással.

A bél idegrendszere és a bélflóra az egész szervezetünkkel kapcsolatban van, így nemcsak az emésztésünket befolyásolja, de hatással van az immunrendszerünkre és a pszichés állapotunkra is.

A bél ökoszisztémájának érzékeny egyensúlya könnyen felborulhat - ezt dysbiosisnak nevezzük - ami egészségügyi következményekkel jár.

Ha gyulladás merül fel a szervezetben (sokszor nincs erős tünete) az hatással lesz pszichés állapotunkra és fordítva is igaz: a hosszan tartó stressz megbetegíti gyomrunkat. (Elég ha csak az idegesség miatti gyomorgörcsre gondolunk képzelhetjük, hosszú távon milyen hatással bír)

Ebből a kétirányú kapcsolatból kialakult egy új tudományág is neurogasztroenterológia néven.

Mit tehetünk immunrendszerünk és pszichés állapotunk védelme érdekében?

Az első és egyik legfontosabb tényező az egészséges bélrendszer kialakításában a táplálkozásunk. Elengedhetetlenek az étkezési rostok, a gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek a legjobb üzemanyagnak számítanak a jó baktériumok elszaporodásához. Amikor egy baktérium megemészti a bevitt rostokat, akkor rövid láncú zsírsavakat (triglicerideket)termel, melyek táplálják a bél nyálkahártyáját, erősítik az immunrendszerünket, és segítenek megelőzni a gyulladásokat, ezáltal csökkentik a rák kockázatát. Vagyis minél több a rostot viszel be a szervezetedbe, annál változatosabb lesz a jó bacilusok aránya a beleidben. A másik, ugyanennyire fontos tényező pedig az életmódunk. Próbáljunk meg minél több időt a természetben tölteni, jógázni, relaxálni, futni kinek mi esik jól.

Megfelelő rostforráshoz juthatunk a Zinobiotic+ termékkel, melyet gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. A ZinoBiotic + 8 természetes élelmi rost testre szabott keveréke. Ezek a rostok a vastagbélben metabolizálódnak, ahol támogatják az egészséges baktériumok szaporodását.

Hogy csak a legfőbb előnyeit említsem:

  • Élelmi rostkeverék
  • A vércukorszint csökkenése étkezés után
  • A bél egészsége
  • Kiegyensúlyozott koleszterin
  • Egészséges bélműködés
  • Kiegyensúlyozott mikrobiom

Ha szeretnéd ,hogy immunrendszered és lelkiállapotod is visszatükrözze a rostfogyasztás áldásos hatását szerezd be te is saját Zinobiotic rostodat.


Ha többet szeretnél megtudni a bél- agy tengelyről ajánlom figyelmedbe: Dr. Natasha Campbell-McBride Gap-szindróma c.könyvét.


Felhasznált irodalom:Dr. Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

www.bel-agy-tengely.hu

https://ibs-kisokos.hu